Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása

A projekt célja, Pécs város nyugati településrészének kerékpárosbarát fejlesztése, melynek keretében megvalósul a nyugati városrész és az egyetemváros kerékpáros összeköttetése.

A kerékpárosbarát fejlesztés a projekt keretében a személetformáláson keresztül hozzájárul a csökkenő környezetterheléshez, a közlekedésbiztonság javításához és alternatívát nyújt a városon belüli nem motorizált közlekedésre. A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a város polgárai, a napi rendszerességgel munkába járók, a városban tanuló diákok, munkába járók, gyorsabban, könnyebben és olcsóbban, de legfőképpen környezetbarát módon és biztonságosan elérjék úti céljukat.

A város nyugati részének nem volt olyan kerékpáros összeköttetése, mely biztonságos elérést biztosítana a belvárossal, ezért a projekt alapvető célja a nyugati városrész egyetemvárossal történő összekötése, melynek révén az „egyetemvárosi kerékpárút” használatával megteremtődik a belvárossal való összeköttetés.

A projekt keretében 4100 fm hosszúságban került kiépítésre, illetve kijelölésre kerékpárút. A kerékpárút a PTE Orvostudományi Kar épületének déli oldalától indul és a Szigeti út - Rácvárosi út – Pellérdi út érintésével éri el a nyugati városrészt.

A legfontosabb forgalmi rend változások:

  • a Szigeti út északi forgalmi sávjában kerékpáros létesítménykijelölés készült kerékpáros nyommal, a déli oldalon irányhelyes gyalog- és kerékpárút épült ki;
  • a Szigeti út déli oldalán a Kürt utca és a Szántó Kovács János utca között új egységes parkolósáv létesült, amely rendezett és szabályos parkolási lehetőséget teremt a Szigeti útra érkező autósoknak;
  • a Magyarürögi út – Rácvárosi út csomópontban jelzőlámpás átvezetés biztosítja a Magyarürögi utat keresztező, valamint az Orfű irányából érkező kerékpárosok szabályos és biztonságos csomóponti átkelését;
  • kerékpáros létesítménykijelölés készült a Rácvárosi úton, valamint a Pellérdi úton, illetve Pécs Patacson a Fő, a Korsó, a Vöröskő utcákban.

2021. november 19-től a kerékpárutat hivatalosan is birtokba vehették a két keréken közlekedők. A kerékpárút használatát akadályozó kordonok eltávolítása megtörtént, így a közlekedési szabályok betartása mellett most már biztonságosan lehet közlekedni.

A kerékpárút megvalósítása több éves problémát oldott meg, hiszen elérhetővé vált a város nyugati része, a munkavállalók kerékpáros munkába járása biztonságos körülmények között történik.

A kerékpáros infrastruktúra építésének, a kerékpáros útvonalak kijelölésének hasznos hozadéka, hogy növeli a kerékpáros közlekedés népszerűségét és elfogadottságát és ezáltal hozzájárul a kerékpározás részarányának növeléséhez.

Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása, TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00004
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2016. május 6.
Támogatási szerződés aláírása 2016. augusztus 12.
Projektkezdés 2016. augusztus 12.
Projektzárás 2022. augusztus 30.
Elszámolható projektköltség 237 427 735 Ft
Igényelt támogatás 237 427 735 Ft
Megítélt támogatás 237 427 735 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 237 427 735 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák