Régészeti Múzeum fejlesztése

Pécs a meglévő turisztikai kínálatát folyamatos fejlesztette, bővítette az elmúlt években, azonban a város idegenforgalmilag legfrekventáltabb helyén található Régészeti Múzeum felújítására eddig nem jutott elegendő forrás.

A város számára kiemelt fontosságú, hogy a főterén található hosszú évek óta bezárt Régészeti Múzeum az eredeti funkcióját betöltve, megújulva újra megnyithassa a kapuit a nagyközönség előtt, valamint, hogy a fejlesztésnek köszönhetően lehetőség legyen a múzeumi ingatlanállomány racionalizálására.

A projekt keretében létrejön egy Integrált Múzeumi Központ, mely Pécset a középpontba állítva elsősorban régészeti kiállításként funkcionál, kiegészülve a helyi néprajzi és várostörténeti elemekkel. A projekt megvalósításával a jelenleg a Rákóczi úton található néprajzi gyűjtemény továbbra is egységében fennmarad, abból témájában egyező egy-egy kiállítási tárgy kerül elhelyezésre a Széchenyi téri ingatlanban. Az egységes néprajzi kiállítás méltó elhelyezéséhez kapcsolódóan egy különálló projekt kerül megvalósításra.

A létrejövő állandó kiállítás mellett az épületben kialakítandó terek további számos lehetőséget biztosítanak a Múzeum számára, akár az ideiglenes kiállításoknak helyet biztosító térben, akár a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban, melyeknek köszönhetően a Múzeum program és kiállításszervezési lehetőségei jelentősen bővülnek.

A létrejövő múzeumi centrum kialakításánál a tervezők kiemelten foglalkoztak a turisták igényeivel, ennek érdekében a létrejövő fogadócsarnokban kerül kialakításra a Janus Pannonius Múzeum kiállításaira, valamint a város által kínált további turisztikai termékekre fókuszáló információs pont. A fogadótér úgy került kialakításra, hogy a busszal a Széchenyi tér tetejére megérkező turistacsoport (akár 40-50 fő) igényeit egyszerre, teljes egészében ki tudja szolgálni.

Az épületben a turisták és pécsiek kényelmének fokozása érdekében egy Pécsre jellemző motívumokat tartalmazó kávézó is kialakításra kerül.

Az épület belsőépítészetileg teljes egészében illeszkedni fog a város arculati előírásaihoz.

A létrejövő Integrált Múzeumi Központnak köszönhetően Pécs turisztikai kínálata teljesebbé válik, a főtér látképe jelentős mértékben fejlődik, a belvárosba busszal érkező turistacsoportok fogadása megoldottá válik, valamint lehetőség nyílik a múzeumi ingatlanállomány racionalizálására.

A projekt 1,5 milliárd forint összköltségvetésből valósul meg 2018 tavaszára.

Régészeti Múzeum fejlesztése, TOP-6.1.4-15 -PC1-2016-00003
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat banyújtása 2016. június 1.
Támogatási szerződés aláírása 2016. december 13.
Projektkezdés 2016. december 13.
Projektzárás 2019. június 21.
Elszámolható projektköltség 1 500 000 000 Ft
Igényelt támogatás 1 500 000 000 Ft
Megítélt támogatás 1 500 000 000 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 1 500 000 000 Ft