Régészeti Múzeum fejlesztése

Pécs a meglévő turisztikai kínálatát folyamatos fejlesztette, bővítette az elmúlt években, azonban a város idegenforgalmilag legfrekventáltabb helyén található Régészeti Múzeum felújítására eddig nem jutott elegendő forrás.

A turisztikai fejlesztési elképzelések megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-6.1.4-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívására a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016. június 1-jén a „Régészeti Múzeum fejlesztése” címmel pályázatot nyújtott be. A Közreműködő Szervezet a TOP-6.1.4-15-PC1-2016-00003 azonosító számú projektet 2017. november 16-ai döntése értelmében a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 100%-os támogatásintenzitás mellett támogatásra jogosultnak nyilvánította. A projekt összköltségvetése bruttó 1 332 283 460 Ft.

A beruházás helyszíne Pécs történelmi belvárosában, a Széchenyi tér északi határán található Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat tulajdonában álló, 18349 helyrajzi számú, 7621 Pécs, Széchenyi tér 12. alatt található ingatlan.

A fejlesztés megvalósítása során az épület teljes körű belső és külső felújítása történt meg nyílászárócserével, a tető felújításával, a homlokzat színezésével, a teljes épületgépészeti és épületvillamos felújítással, az akadálymentesítéssel, a tűzvédelmi rendszer kiépítésével, a belsőépítészeti kialakítással, a Római kőtár (lapidárium) üvegszerkezetének elhelyezésével, kertépítészettel, restaurálási munkák elvégzésével. Az épület két pinceszintjén megújították a villamos vezetékrendszert, mivel az előírásoknak megfelelő rendszer kiépítéséhez ez feltétlenül szükséges volt.

Az intézmény megközelítése változatlanul a Széchenyi téri főbejáraton keresztül lehetséges. A kapualjból keleti irányba az épületbe belépve egy előtér található. Az előtérből a porta és az emeleti kiállítóterekhez vezető fő vendéglépcső nyílik, továbbá innen keleti irányba haladva alakították ki a vendégek kiszolgálását célzó szociális helyiségeket (ruhatár, lift, egy mozgáskorlátozottak számára kialakított illemhely, valamint férfi és női mosdók, wc-k).

Az épület földszintjén, az északkeleti sarkában kettő múzeumpedagógiai teret alakítottak ki, amely egyrészt a foglalkozásokra érkező gyermekek kabátjainak, táskáinak tárolására szolgáló előtérből és viseletmásolatok, múzeumpedagógiai segédeszközök, anyagok tárolására alkalmas részből áll. A földszint nyugati szárnyában időszakos kiállítások megszervezésére alkalmas tereket hoztak létre. Itt nyílik meg 2023. december 1-jén az első időszakos kiállítás a „Ködképek a kedély láthatárán” – A 19. század képzőművészete Pécsett címmel a Janus Pannonius Múzeum új Látogatóközpontjában.
A teljes körű felújítással érintett földszinti zónában a keleti épületszárny északi sarkán szociális helyiségek (egy a vendégek részére kialakított férfi, valamint egy női illemhely, a dolgozók részére wc-mosdó, öltöző, teakonyha, ezeken felül az északkeleti sarokban a későbbiekben raktárként funkcionáló terek) kialakítása történt meg.

A meglévő külső kerti, földszintes raktárszárny helyén kávézó létesült, az ehhez szükséges kiszolgálóhelyiségeket is teljeskörűen átalakították. Ezen terek a külső kertből is közvetlenül elérhetőek, így ezzel lehetővé téve a Múzeum látogatási idején kívüli hasznosítást. A kávézó kiszolgáló terei (akadálymentesített wc-mosdó, dolgozói szociális blokkok, raktár, előtér) kompletten megvalósultak, beleértve a gépész-, illetve villamos szerelvényeket is, továbbá az új fal- és padlóburkolatokat. A fogyasztótérben a padló, a falburkolatok, a fűtést kiépítették, azonban ezeket leszámítva a gépész-, valamint a villamos rendszernek csak a kiállásai készültek el, melyet a későbbi bérlő tud majd a saját enteriőrjéhez csatlakoztatni.

Az „A hely szelleme” állandó kiállítás, valamint a beléptetés az első emeleten kapott helyet, amely tervezetten 2024 májusában nyílik meg a nagyközönségnek. A meglévő emeleti tereket falbontásokkal, új falnyílások elhelyezésével átalakították úgy, hogy a kiállítóterek a vendégek számára jól körbejárhatóak legyenek. Az emeleti terek mindegyikét teljes körűen felújították. Az emeleti állandó kiállítótér legutolsó (északkeleti) terme úgy lesz berendezve, hogy az nagyobb csoportok fogadására, előadások megtartására is alkalmas legyen.
A tervezett „A hely szelleme” kiállítást a Janus Pannonius Múzeum szakemberei állítják össze, melyhez kapcsolódóan a Janus Pannonius Múzeum elkészítette a kiállítás belsőépítészeti terveit is.

A kivitelezési munkák részeként kiállítási vitrineket, interaktív eszközöket (e-poszter, digitális totem, érintőképernyős asztal) építettek be, továbbá tableteket szereztek be annak érdekében, hogy a múzeumpedagógiai programokat minél interaktívabban lehessen megtartani.

A TOP-6.1.4-15 kódszámú Felhívás keretében támogatható tevékenység az „Élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kialakítása”. Emiatt a projektben, a fenti kivitelezési tevékenységet kiegészítendő, interaktív eszközökre vonatkozó eszközbeszerzés lefolytatása is folyamatban van. Ennek keretében multimédiás mobil-guide rendszer, kültéri vandálbiztos interaktív információs terminál, kétoldalú (átfordítható) digitális terepasztal, interaktív digitális fal (adatbázisok megjelenítésére), érintőképernyős élményterminál, valamint fegyver- és viseletmásolatok beszerzése történik meg.

A Régészeti Múzeum fejlesztése projekttel a városi turistafogadás körülményei jelentősen javulhattak, az épület vendégfogadó terei a XXI. század igényei szerint alakították ki mind építészetileg, mind technikailag, kiemelt szempontként kezelve az interaktív bemutatási lehetőségeket.

Régészeti Múzeum fejlesztése, TOP-6.1.4-15 -PC1-2016-00003
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2016. június 1.
Támogatási szerződés aláírása 2016. december 13.
Projektkezdés 2016. június 22.
Projektzárás 2023. december 18.
Elszámolható projektköltség 1 332 283 460 Ft
Igényelt támogatás 1 332 283 460 Ft
Megítélt támogatás 1 332 283 460 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 1 332 283 460 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák