Kertvárosi Óvoda Székhely Óvoda (Testvérvárosok tere) és a Kiskuckó Bölcsőde felújítása

A tervezett fejlesztés helyszínét a 7632 Pécs, Testvérvárosok tere 1-3. sz. alatt működő Kertvárosi Óvoda Székhely Óvoda, valamint az ugyanezen a címen található Kiskuckó Bölcsőde jelenti, mely Pécs, belterület 21166/45 helyrajzi számú ingatlanon található, 1983-ban épült óvoda és bölcsőde épület, valamint ezek udvarai.

Az épület 1981-1982 között épült, földszint és emelet szintszámú, lapostetős, IMS szerkezetű. A földszinten kapott helyett a bölcsőde, az óvoda az emeleten található. Az épület alapvető szerkesztése kéttraktusos. A fő helyiségek – mint a bölcsődei gyermekszobák és az óvodai foglalkoztatók – a déli szárnyba, a kiszolgáló funkciók az északiba kerültek. A szárnyak közé épült be a két lépcsőház, melyek a függőleges közlekedés mellett a földszinten az épületrészek alaprajzi kapcsolatát is biztosítják. A lépcsőházak egy belső átriumot zárnak közre, melyet a két traktust az emeleten összekötő híd oszt ketté.

Az épület általános állapota szükségessé teszi a teljes felújítást. Az IMS tartószerkezetről készült szakértői vélemény és a monitoring vizsgálatok alapján egyértelműen megerősítésre van szükség. A külső határoló szerkezetek kialakítása nem felel meg a mai követelményeknek. A lapostető szigetelése, a homlokzati nyílászárók, a gépészeti és villamos rendszerek elöregedtek.

Az energetikai korszerűsítés keretében az épület határoló szerkezetei utólagos hőszigetelést kapnak. A lapostetőkön ezzel összefüggésben új csapadékszigetelés elkészítése is szükségessé válik. Cserére kerül minden homlokzati nyílászáró, az IMS tartószerkezet megerősítésre kerül. A belső átalakítások során megújulnak a gépészeti és villamos rendszer elhasználódott hálózatai. A megmaradó belső ajtók felújításra kerülnek, a falburkolatok cserére kerülnek.

Komplex akadálymentesítésre kerül sor, melynek keretében biztosítjuk az épület megközelítését, az emeleti szint felvonóval történő elérését, a helyiségekbe való bejutást, a mosdó használatot és az infokommunikációs akadálymentesítést, továbbá 1 db akadálymenetes parkoló épül.

Az óvoda csoportszobái és a kapcsolódó öltözők és vizes blokkok megfelelő alapterületűek, de az egyéb helyiségek vonatkozásában nagyon szűkösek a jelenlegi viszonyok. Ennek feloldása érdekében az épület földszintjén, a családok átmeneti otthona területének felhasználásával bővítjük az óvodai területet. Itt kap helyet a tornaszoba és a napi működéshez kevésbé kötődő kiszolgáló helyiségek. Az óvoda akadálymentes bejáratát ezen a területen biztosítjuk. Ezen keresztül közelíthető meg a belső udvarban kialakítandó felvonó, ill. az óvodai akadálymentes mosdót is a bejárat közelében helyeztük el. Az emeleti szinten a mellékhelyiségek földszintre helyezésével felszabaduló területeken az irodáknak és külön foglalkozások tereinek adódott bővítési lehetőség.

Az április 25-én benyújtott pályázat összköltsége bruttó 437 750 801 Forint.

Az intézményt 2018 tavaszán adták át.

Kertvárosi Óvoda Székhely Óvoda (Testvérvárosok tere) és a Kiskuckó Bölcsőde felújítása, TOP-6.2.1-15 -PC1-2016-00001
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2016. április 25.
Támogatási szerződés aláírása 2016. szeptember 27.
Projektkezdés 2016. szeptember 27.
Projektzárás 2018. július 3.
Elszámolható projektköltség 437 750 801 Ft
Igényelt támogatás 437 750 801 Ft
Megítélt támogatás 437 750 801 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 437 750 801 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák