Zsolnay Negyed – Budai Vám kerékpárút megvalósítása

A projekt célja, Pécs város keleti településrészének kerékpárosbarát fejlesztése, melynek keretében Zsolnay Negyed és a Budai vám közötti szakaszon kerékpárforgalmi létesítmények építésére, illetve kijelölésére kerül sor. A kerékpárosbarát fejlesztés a projekt keretében tervezett személetformáláson keresztül hozzájárul a csökkenő környezetterheléshez, a közlekedésbiztonság javításához és alternatívát nyújt a városon belüli közösségi közlekedésre. A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a város polgárai, a városban tanuló diákok, a településre látogató turisták valamint a környező településekről napi rendszerességgel munkába járók, gyorsabban, könnyebben és olcsóbban elérjék úti céljukat.

A város keleti részének korábban nem volt olyan kerékpáros összeköttetése, mely biztonságos elérést biztosított a belvárossal, ezért a projekt alapvető célja a Zsolnay Negyed és a Budai vám közötti kerékpáros útvonal megvalósításra kerüljön mintegy 2000 fm hosszúságban.

A kerékpárút összekapcsolja a meglévő egyetemi városi kerékpárutat - mely nyomvonalhoz igazodva Pécs a TOP-6.4.1-15 felhívásra e-közbringa rendszer megvalósítására pályázatot nyújtott be - a Zsolnay Negyeden keresztül a keleti városrésszel, valamint az egyetem városi kerékpárút révén csatlakozik a szintén TOP-6.4.1-15 projekt keretében megvalósításra kerülő belvárost és a kertvárosi városrészt összekötő kerékpárúthoz, ezáltal a keleti városrész és a kertvárosi városrész közötti kerékpáros kapcsolat is meg fog valósulni.

A kerékpáros infrastruktúra építésének, a kerékpáros útvonalak kijelölésének hasznos hozadéka, hogy növeli a kerékpáros közlekedés népszerűségét és elfogadottságát és ezáltal hozzájárul a kerékpározás részarányának növeléséhez.

A kerékpárút nyomvonala az alábbi részeket érinti: Zsolnay Negyed – Felsővámház utca, Diósi út, Puskin tér, Zsolnay Vilmos út, Budai vám (Zsolnay Vilmos út-Schroll József út kereszteződéséig).

A projekt lebonyolítása során különös hangsúlyt fektettünk a szemléletformálásra, amely hozzájárul a közlekedésbiztonság javításához. Kiemelten fontos a közlekedési kultúra színvonalának emelése a közlekedésbiztonság javítása. A projektnek a kerékpárosok szemléletmódjára, életvitelére, egészségére egyaránt kiható pozitív hatása lett.

A projekt kivitelezése 2019. második félévében kezdődött meg, az elkészült kerékpárutat 2020 nyarán vehették birtokba a kerékpárosok.

Zsolnay Negyed – Budai Vám kerékpárút megvalósítása, TOP-6.4.1-16-PC1-2017-00001
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2017. június 28.
Támogatási szerződés aláírása 2017. október 26.
Projektkezdés 2017. július 28.
Projektzárás 2020. október 31.
Elszámolható projektköltség 221 943 993 Ft
Igényelt támogatás 221 943 993 Ft
Megítélt támogatás 221 943 993 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 221 943 993 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák