URBACT MARKETS: A Diána téri és Uránvárosi piacok, valamint a Vásárcsarnok és Vásártér helyi akcióterve

2015. május 15.

Az URBACT Markets projekt az URBACT II Programon belül valósul meg. A projekt címe szerint1 a városok megújítását, a fenntartható életvitelt, a foglalkoztatást, valamint a vállalkozói szellemet erősíti. A projekt európai uniós finanszírozását az URBACT II Program2 biztosítja, amely a városok közötti tapasztalat és tudásmegosztás lehetőségével támogatja a fenntartható városfejlesztést.

Az URBACT Markets projekt a kulturális örökség és városmegújítás témaköreivel foglalkozik, ebben kiemelt szerepet szánva Pécs város piacainak. Pécs a Mecsek hegység lábánál elterülő Baranya megyei székhelyváros, amely a Dél-dunántúli Régió legnagyobb városaként – lakónépessége 2014. január elsején 145.581 fő volt – regionális közigazgatási és pénzügyi központ szerepet is betölt. A település 2010. évben Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viselte, ennek megfelelően pezsgő kulturális élet is jellemzi. Az EKF Program keretében négy kulturális beruházás valósult meg a városban: a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Múzeumok utcája, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed létesítése. Mindezek mellett a város közterei és parkjai is megújultak, szerepük a város társadalmi életén túlmenően a megyeszékhelyen működő piacok és vásárok szempontjából is meghatározóvá vált.

Az URBACT Markets 800.000, euró összköltségvetésű, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott nemzetközi együttműködési projekt. Partnerségét Pécs mellett, Barcelona (Spanyolország), London (Westminster, Anglia), Torino (Olaszország), Suceava (Románia), Dublin (Írország), Toulouse (Franciaország), Wroclaw (Lengyelország) és Attica (Görögország) alkotják. A projektben Pécset ténylegesen közreműködő pályázati partnerként a Pécsi Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Zrt. (PVF) képviseli.

A projekt kiemelkedő lehetőség biztosít a PVF-nek arra, hogy városi piacok működésével összefüggésben nemzetközi tapasztalatokat szerezzen. E mellett a projektben olyan akcióterv is kidolgozásra kerül, amely javítja a helyi foglalkoztatást, a kereskedelmi láncok hatékonyságát, hozzájárul a belváros további megújításához. A városi piacokra koncentráló akcióterv végső soron iránymutatásként is szolgál Pécs városának a fenntarthatóbb jövő eléréséhez.

Az URBACT Markets projekt segítségével átalakított piacok tökéletesen illeszkednek majd az un. okos városok európai stratégiájához. Ennek oka az, hogy a városi piacok az építészeti fejlesztések, a környezeti megújulás, a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés, a helyi kereskedelmi láncok hatékonyabbá tételének eszközei lehetnek. Emellett támogatják a fenntartható város kialakításával kapcsolatban megfogalmazott értékeket: a helyi termékek értékesítését, a lokális mobilitást, az egészséges étkezést, valamint a helyi termelők és a városi közösségek közötti kapcsolatok kialakítását.

  • URBACT MARKETS - akcióterv Pécs piacainak vonatkozásában

    2015. május 5.

További híreink

Legfrissebb galériák