CENTRAL MARKETS: A Búza téri termelői piac megvalósíthatósági tanulmánya

2015. január 5.

Vezetői összefoglaló


A Central Markets transznacionális együttműködési projekt a városi piacokat saját településrészük fejlesztésének motorjaiként határozza meg. Ennek érdekében olyan stratégiákat dolgoz ki és olyan intézkedésekre tesz javaslatot, amelyek hozzájárulnak a városi piacokban rejlő lehetőségek kiaknázásához. A projekt tevékenységei hozzájárulnak továbbá a városi piacok ismételt felfedezéséhez, új piacok kialakításához is.

A megvalósíthatósági tanulmány a projekt öt munkacsomagja közül a negyedik részeként kerül kidolgozásra. Ennek a munkacsomagnak a célja, hogy az említett stratégiák és fejlesztések előkészítése érdekében erősítse az együttműködést a piacok szempontjából meghatározó szereplők között, hozzájáruljon a hagyományos piacokra vonatkozó akciótervek kidolgozásához, illetve a tervezett piaci fejlesztések megvalósíthatóságának vizsgálatához. Ennek megfelelően jelen tanulmány a Pécsett 2013 júniusa óta működő Búza téri termelői piac hosszabb távú üzemeltetésére és fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket tekinti át.

A Búza téri termelői piac nyitásának ötlete először 2012 elején fogalmazódott meg a városi piacokat fenntartó Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. vezetőinél. A termelői piac célja az volt, hogy az egyre erőteljesebben mutatkozó lakossági igényt kielégítsék jó minőségű, helyben termelt, viszonylag mérsékelt árfekvésű, egészséges zöldség-gyümölccsel, valamint kistermelői feldolgozott termékekkel. A piac sikeres működtetéséhez nonprofit (Pécsi Patrónus Nonprofit Kft.) és civil szervezetek is hozzájárulnak. A megvalósíthatósági tanulmány által vizsgált piac a Búza tér északnyugati részén, a Király utcától délre elhelyezkedő térkövezett tér, a Király Ház és a Minerva Udvar között. Városszerkezeti szempontok figyelembe vételével a Búza tér rendelkezik azon tulajdonságokkal, amelyeket egy termelői piac a hatékony működés érdekében megkövetel.

A termelői piacokról általánosságban elmondható, hogy azok 40-50 km-es körzetből képesek vonzani eladóikat és vevőiket. Tömegközlekedéssel a város bármely pontjából könnyedén, legtöbbször átszállás nélkül elérhető. Az egyes pécsi városrészektől, valamint a fontosabb Baranya megyei (akár agglomerációsnak is nevezhető nagyobb) településektől való távolsága és megközelíthetősége szempontjából is központinak tekinthető. A belváros keleti peremén található termelői piac a korábban az annak szomszédságában, de nagyobb területen elhelyezkedő Búza téri piac bevásárló funkcióját részben helyreállítva új szolgáltatást nyújt ebben a városrészben.

A piac infrastruktúráját (sátrak és elárusító asztalok, szociális blokk, a piac működtetéséhez kapcsolódó egyes szolgáltatások, a piacfelügyelő, szórólapok) annak fenntartója, a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. biztosítja.

  • CENTRAL MARKETS: Megvalósíthatósági Tanulmány- Búza tér

    2015. január 5.

További híreink

Legfrissebb galériák